גיאוגרפיה

" אני גיאוגרף", אמר האדון הזקן. "מה זה גיאוגרף?", שאל הנסיך הקטן. " גיאוגרף הוא מלומד שיודע היכן נמצאים הימים, הנהרות, הערים, ההרים והמדבריות".

"כמה מעניין", אמר הנסיך הקטן, " הנה סוף סוף מקצוע אמיתי" (מתוך הנסיך הקטן/ אנטואן סאנט אקזיפרי)

 

מהי גיאוגרפיה?

גיאוגרפיה – מדע העוסק בחקר פני כדור הארץ ובתופעות הטבעיות ואנושיות המתרחשות בו. 

כולם מדברים על הסביבה, כולם רואים מה שקורה במדינות שונות בעולם, אבל רק מקצוע אחד ממוקד מאפשר לך להבין באמת את מה שמתרחש סביבנו, הוא מאפשר הכרת העולם בו אנו חיים על רקע המציאות של דחיסת הזמן והמרחב בעולם הגלובלי גיאוגרפיה ולימודי הסביבה הוא מסלול רב תחומי המשלב בין מדעי הטבע לבין מדעי החברה. בתכנית הלימודים מושם דגש מיוחד על פיתוח הסביבה ועל שמירתה

מה מקנה המקצוע ברמה ערכית?

מקצוע הגיאוגרפיה בתיכון הינו מקצוע מחנך ובעל משמעות ערכית, העוסק ביחסים בין מקום לחברה אנושית וביחסים בין האדם והמרחב תוך כדי הקניית כבוד למקום ולעוצמת הטבע. לימודים במסגרת המסלול מקנים גם חשיבות עליונה ליצירת זיקה וקשר בין האדם למולדתו. האדם הופך להיות "תבנית נוף מולדתו" רק כשהוא לומד להכיר את ארצו  המקצוע מקנה ראייה מערכתית רב תחומית המאפשרת לקלוט במהירות תהליכים וחידושים בתחומים מגוונים ולהתמודד עם אתגרים חברתיים -כלכליים מורכבים. 

 

מהו סייבר גיאוגרפי?  

חיבור בין המציאות הגיאוגרפית תלוית המקום לבין מרחב הנתונים המקוון ייצור מידע חדש של תבניות גיאוגרפיות, בתוכנית זו התלמיד/ה יחקור עולמו של באמצעות מערכות מידע גיאוגרפיות  מהסביבה הקרובה לרחוקה, ירכוש מיומנויות גיאוגרפיות באמצעות כלי ה gis.

 

היכן משתלבים אנשי הגיאוגרפיה בישראל?

בצבא ביחידת מודיעין ומיפוי,  ברשות האוכלוסין, בחברות GIS ומידע לוויני, במחלקות מידע ותכנון עירוני בעיריות. במנהל מקרקעי ישראל, במקורות, בארגונים ירוקים, במכון הגיאולוגי, בשירות המטאורולוגי, בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, במועצה לשימור אתרים, במועצות אזוריות  ורשויות מקומיות, במשרדי ממשלה (כגון הגנת הסביבה, החוץ, החקלאות, הפנים) וכן בביה"ס ובאוניברסיטה. 



מה לומדים במסלול גיאוגרפיה ולימודי הסביבה?

בשנתון י'-יא' : 60% מהציון בו יבחנו התלמידים בבחינת בגרות חיצונית. במהלך השנתיים ילמדו התלמידים את הנושא "ארץ ישראל והמזרח התיכון" – בשילוב נושאים פיזיים ואנושיים וביישומם באטלס הדיגיטלי. כמו כן בשנים אלה ילמדו התלמידים יחידת לימוד נתי"ב – אנסין, עבודה באטלס  הרגיל והדיגיטלי על חבלי ארץ שלא נלמדו בכיתה. בחינת הבגרות בכיתה יא'  הינה בחינת בגרות מתוקשבת. 

בשנתון י"ב: 40% מהציון ילמדו התלמידים סייבר גיאוגרפי שבמסגרתו ירכשו מיומויות גיאוגרפיות שונות כגון: ניתוח תצלומי אוויר ממטוס/מל"ט, תצלומי לווין (חישה מרחוק) הכרת שכבות מידע גיאוגרפיות שונות, מיפוי תופעות במרחב התלמיד/ה, שילוב תצ"א/מפה עם שכבות מידע גיאוגרפי והכרת מפות מקוונות בנושאי הלימוד השונים.

הערכת התלמיד תלווה בהגשת עבודת חקר המבוססת על הנושאים שנלמדו.

 

מהן דרישות המגמה? 

המגמה פתוחה לתלמידים בעלי סקרנות, חשיבה והתבוננות לרכישת ידע עולמי בכל תחומי החיים שיש לגיאוגרפיה נגיעה בהם. אוריינטציה טכנולוגית ויכולת התמודדות עם כלים מתוקשבים ותכנות   GIS " סייבר גאוגרפי, תלמידים שערכי הטבע והנוף ושמירה על איכות הסביבה חשובים להם. חשיבה מחוץ לקופסא, מוטיבציה להצלחה.

כיתת מחוננים

אנחנו במקיף ג' שואפים להנחיל ולהוביל תרבות שבה המצוינות היא ערך מרכזי.

בחזון חולקים בו -זמנית ערכים של מצוינות אישית ואנושית, התעלות ומובילות תוך מחויבות ורגישות לחברה.
אנחנו מחוייבים ליצירת סביבות למידה תומכות רגשית, גמישות ודינאמיות, שבהן מתאפשר שיח מאתגר היוצר ידע חדש.

"הסביבה שבשאיפה" שלנו – ייחודה בעצם היותה קהילייה לומדת, שבה קהילת הלומדים והמלמדים שווים בסקרנותם ולוקחים זה את זה שוב ושוב לשדות חדשים, בלתי ידועים.
השאיפה להפוך את בוגר המסלול מילד מצוין אישי לאדם בוגר מצוין אנושי.

תכנית למחוננים כוללת בעיקר מרכיבים של העשרה, הרחבה והעמקה ומאפשרת גם האצה לנוכח הצרכים פרטניים של התלמידים.

ההאצה והעמקה מתחילות כבר בכיתה ז'.

כל תלמידי המסלול מתחילים ללמוד מדעים בצורה מעמיקה וכל מקצוע בנפרד:

פיסיקה
כימיה
ביולוגיה
מחשבים

חלק משעות המתמטיקה מיועדות לפיתוח חשיבה מת' והעמקה במקצוע.
תלמידי המסלול משתתפים בתחרויות הדיבייט באנגלית.

ההעמקה, הרחבה והאצה מתקיימת בכיתה בכל המקצועות (כל התלמידים לומדים ספרות ברמה מוגברת לצד מקצועות ראליים).

התלמידים לומדים גם קורסים נושאים מגוונים לצורך הרחב ידע העולם וחשיפתם לתחומי דעת שונים, כגון:

  1. מיומנויות למידה ודרכי התמודדות
  2. חוויה פיננסית
  3. יסודות המשפט העברי – שיא משפט מבויים בפני הורים ובפני תלמידי בית הספר
  4. חידודי מחשבה
  5. טבע האדם
  6. סדנת סטירה במסגרת יחידת חקר בספרות ברמת של 5 יח"ל
  7. סדנת אנימציה

 

ביה"ס מכוון את התלמידים למצוינות לימודית הן בביה"ס והן בעידוד השתתפות בתכניות חוץ בית ספריות.

  1. לצורך מיצוי המצוינות מדי שנה נערך מיפוי הישגי התלמידים הן מבחינה לימודית והן מבחינה מחוייבות חברתית.
    נבדקות החולשות והחוזקות של התלמידים ונבנית תכנית מעורבות כדי שהחולשות יפחתו והחוזקות יגברו
    המטרה היא שרב התלמיד המחוננים יסיימו את ביה"ס עם תעודת בגרות מצטיינת עפ"י הקריטריונים של משרד החינוך.
  2. תכנית הלימודים במסלול מדגישה לצד התכנים הפורמאליים טיפוח הסקרנות, היצירתיות ומיומנויות החקר. תכנית הלימודים בכיתה מושתתת על תכנית הלימודים רשמית של משרד החינוך תוך הרחבתה והעמקתה.
  3. תלמידי המסלול נחשפים במסגרת תכניות העשרה לתכנים אקדמאים בשיתוף מוסדות אקדמיים, כגון: אונ' תל אביב ומכון "ויצמן" במטרה לעורר סקרנות בעשייה האקדמית, הרחבת אופקים ועידוד יצירתיות וחשיבה מדעית וכל זאת בתחומי מדע ודעת מגוונים – מעולמות מדעיים שונים :מדעי הרוח, החברה והמדעים המדויקים, התלמידים משתתפים בסיורים שונים ומגוונים, מבקרים בתערוכות וצופים במופעי אומנות.
  4. כדי לעודד חשיבה "מחוץ לקופסה " בית הספר מעודד את תלמידי המסלול ללמוד גם לימודים חוץ בית ספריים מתוך מגוון רחב מאוד של תוכניות ,כגון: כתיבת עבודת גמר, רסיטל, מגשימים, אלפא,אידיאה, אודיסיה, בנו ארבל , ח"צ , מדעני העתיד, מנטורים, לימודים אקדמיים, האצה במת' במסגרת בר אילן, השתתפות בתחרויות ארציות ובינלאומיות וכדומה. אם יש צורך בתוכנית לימודים אישית לשם השתתפות בתוכניות השונות, בונה בית הספר תכניות אישיות לתלמידים אלו. אנחנו מעודדים את התלמידים למצוא תוכניות לימודים חוץ בית ספריות ,אשר תעוררנה את סקרנותם ותעזורנה להם לפתח את אופקיהם.
  5. מבחינה חברתית הכיתה מהווה חלק בלתי נפרד מתלמידי השכבה ומהפעילויות החברתיות המתקיימות. כגון: פעילות לציון חגים, ימי גיבוש, טיולים, תרומה לקהילה, מועצת תלמידים. תלמידי המסלול מהווים חלק בלתי נפרדת מקבוצת ההתנדבות של בית הספר כבר מכיתה ז' .